Αγώνας για μια ανάσα ελευθερίας…

AEBB08AC827C97B8183FC3C875E32711Στις 3/12, απορρίφθηκε εκ νέου από το δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να του παραχωρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο εκπαιδευτικές άδειες . Για 25η μέρα, ο Ρωμανός συνεχίζει την απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει από 10 Νοέμβρη, βρισκόμενος πλέον σε κρίσιμο σημείο για την υγεία του . Σε ένα ζήτημα που έχει συσπειρώσει τη κοινωνικό ενδιαφέρον, που έβγαλε χιλιάδες αλληλέγγυο κόσμο στο δρόμο και σε κάθε περίπτωση έχει κεντρίσει τα δημοσιογραφικά ‘φώτα’, η ουσία δεν διαγράφεται πάντα σαφώς.
Ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός , οι αλληλέγγυοι σε αυτόν και επίσης απεργοί πείνας Γιάννης Μιχαηλίδης, Δημήτρης Μπουρζούκου και Δημήτρης Πολίτης καθώς και ο Ηρακλής Κωστάρης που διεξήγαγε αντίστοιχο αγώνα μέχρι πριν έξι μέρες αναδεικνύουν την κυβερνητική πολιτική και στο κομμάτι των φυλακών. Ένα θέμα, που εμφανίστηκε με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας το προηγούμενο καλοκαίρι Με αφετηρία το επισφαλές κριτήριο του χαρακτηρισμού των κρατουμένων ως επικίνδυνους για τη δημόσια ασφάλεια, θα τους επιβάλλεται στέρηση όλων των δικαιωμάτων που θεωρούνταν μέχρι πρότινος δεδομένα. Σε αυτή τη κατεύθυνση, οι εκπαιδευτικές άδειες θα καταργηθούν για να αντικατασταθούν, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός δικαιοσύνης, από τις σπουδές εξ αποστάσεως μέσω αλληλογραφίας και ηλεκτρονικών μέσων. Πέρα από το ανέφικτο αυτών των προτάσεων, όπως επισημάνθηκε και από την Σύγκλητο του ΤΕΙ Αθηνών, , οι εκπαιδευτικές άδειες αν και είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, μιας υποτιθέμενα «ευνομούμενης πολιτείας», καταλήγουν να γίνονται «προνόμιο» που η εκάστοτε κυβέρνηση άλλοτε το αποδίδει κατ άλλοτε όχι.
Η καθαρά πολιτική απόφαση των δικαστικών βρίσκει τη θέση της δίπλα στην αστυνομοκρατία στα νοσοκομεία για την φύλαξη των κρατουμένων αυτών [όπως κατήγγειλε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αλλά και ο Η. Κωστάρης με κείμενο του σήμερα 4/12] αλλά και δίπλα στην εισαγγελική υπόδειξη για αναγκαστική σίτιση, που αποτελεί στην ουσία προτροπή σε βασανισμό. Αποφάσεις που ακολουθούν την κυβερνητική γραμμή σκληρής καταστολής και δημιουργίας κλίματος φόβου. Την προσπάθεια αυτή συμπληρώνει η παραπληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης και τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, τόσο για την κατάσταση υγείας του Ρωμανού όσο και για το αν τελικά σιτίζεται
Στο πρόσωπο αυτών των παιδιών το σύστημα προσπαθεί να εκδικηθεί και να «σωφρονίσει» μια ολόκληρη γενιά. Τη γενιά που 6 χρόνια πριν πολιτικοποιήθηκε στους δρόμους κατά τη διάρκεια των έντονων γεγονότων της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 08 όταν δολοφονήθηκε ο Α. Γρηγορόπουλος. Τους φοιτητές και εργαζόμενους που προσπαθούν να βάλουν φρένο σε αυτή την κατάσταση που ωθεί την κοινωνία στο περιθώριο, και τέλος προσπαθεί να σωφρονίσει και τελικά να καταστείλει οποιαδήποτε φωνή αντίστασης υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία και απειλεί να διαταράξει την ομαλότητα τους.
Απέναντι, λοιπόν, σε αυτούς που θωρακίζονται με αυταρχισμό και προβάλλουν ως στάση ζωής την πειθάρχηση, οφείλουμε να αντισταθούμε και να προσπαθήσουμε να δομήσουμε ένα οργανωμένο από τα κάτω κίνημα όχι μόνο για την υπεράσπιση και αλληλεγγύη των διωκόμενων αγωνιστών- κινημάτων, αλλά και για την υπεράσπιση και διεύρυνση των σύγχρονων ελευθεριών και δικαιωμάτων με κατεύθυνση τη συνολική αναμέτρηση και ανατροπή της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων.

-Ως εργατική λέσχη Ν . Ιωνίας, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα του Νίκου Ρωμανού όπως και κάθε κρατούμενου που αγωνίζεται για την προάσπιση κεκτημένων δικαιωμάτων .
– Να διασφαλιστεί το θεμελιώδες δικαίωμα των κρατουμένων να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στο δρόμο της επανένταξης που αυτή συνεπάγεται.

Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας – Υδραγωγείο
www.ydragοgeio.gr

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αλληλεγγύη, Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες