• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Όλοι μαζί συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των καθηγητών

Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι τραγικές.  Πλήττουν βάναυσα  τα δικαιώματα των μαθητών στη μόρφωση σήμερα και την εργασία αύριο, ενώ σαρώνουν τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε στα μέσα του καλοκαιριού και το νόμο που ψηφίστηκε στις 10/9/13 για το «Νέο Λύκειο»:

  • Καταργούνται βασικοί τομείς και ειδικότητες στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, όπως ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας και ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών. Έτσι 25.000 μαθήτριες και μαθητές στερούνται το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία στους τομείς αυτούς. Δημιουργείται παράλληλα μια νέα κατηγορία σχολείων (ιδιωτικά και δημόσια ΣΕΚ, ΙΕΚ και Κολέγια), τα οποία τους κατευθύνουν προς την «άτυπη εκπαίδευση», η οποία προσφέρει αποκλειστικά τεχνική κατάρτιση και όχι μόρφωση.
  • Οι εξετάσεις σε όλες τις τάξεις των Γενικών Λυκείων και στην Α΄ τάξη των ΕΠΑΛ θα είναι πανελλαδικού τύπου με θέματα κατά 50% από τράπεζα θεμάτων. Το Λύκειο μετατρέπεται έτσι σε καθολικό εξεταστικό κέντρο και ο ήδη υποβαθμισμένος μορφωτικός του ρόλος απαξιώνεται εντελώς. Τα παιδιά θα επιδίδονται σε κυνήγι συντελεστών και βαθμών, με σοβαρές επιπτώσεις στο μυαλό και την ψυχή τους. Τα έξοδα για τα φροντιστήρια θα δυσχεράνουν την πρόσβαση στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης για τα παιδιά των κοινωνικά αδύναμων τάξεων, αφήνοντας πολλά παιδιά εκτός Λυκείου.
  • 2500 χιλιάδες εκπαιδευτικοί εκδιώχθηκαν από τα σχολεία με την διαδικασία της 8μηνης διαθεσιμότητας, ενώ πάνω από 10.000 αναπληρωτές δεν προσελήφθησαν.  Έμπειροι εκπαιδευτικοί, που υπηρετούσαν τα σχολεία,  μετατράπηκαν σε θύματα των επιλογών της κυβέρνησης και της Τρόικας, θυσιάστηκαν στο βωμό της απαίτησης τους, για άμεσες απολύσεις. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί θα παρέχουν υπηρεσίες σε 2 και 3 σχολεία, με όποιες συνέπειες για την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.
  • Στοιβάζουν τα παιδιά σε 27αρια τμήματα.

Από όλα τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν τους ενδιαφέρει η ουσιαστική μόρφωση των παιδιών. Επιδιώκουν να διώξουν από το Γενικό, αλλά και από το Επαγγελματικό Λύκειο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι μαθητών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κυνήγι των εξετάσεων και οι οικογένειες τους αδυνατούν να πληρώνουν φροντιστήρια. Οι μαθητές γίνονται παπαγάλοι και αποστηθιστές και μπαίνουν από νωρίς στο κυνήγι της συλλογής προσόντων, ώστε να υπηρετήσουν το κεφάλαιο, όσο του είναι χρήσιμοι. Η άτυπη μετα-γυμνασιακή εκπαίδευση της μερικής κατάρτισης δημιουργεί εύκολα χειραγωγίσιμους πολίτες. Το έτος μαθητείας στα ΕΠΑΛ που προβλέπει ανασφάλιστο μεροκάματο 9 ευρώ, προσφέρει ουσιαστικά δωρεάν εργασία για τους εργοδότες, υποτάσσοντας την εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς.

Οι νόμοι που ψηφίστηκαν ανοίγουν τον δρόμο στις απολύσεις των μόνιμων, δημιουργούν ελαστικές εργασιακές σχέσεις με ωρομίσθιους και αναπληρωτές και τελικά οδηγούν στην κατάργηση των σταθερών και μόνιμων δικαιωμάτων στην Εκπαίδευση, και πλήττουν την έννοια των δημόσιων αγαθών σ’ όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες (βλέπε τις εξελίξεις στην Υγεία, την Κοινωνική περίθαλψη και ασφάλιση, τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις σε Νερό, Ρεύμα, κρατικές υποδομές, αεροδρόμια λιμάνια κλπ).

Για όλους αυτούς τους λόγους η αντίδραση της κοινωνίας θα πρέπει να είναι συνολική. Να δημιουργηθούν μέτωπα αντίστασης που να αγκαλιάζουν όλους τους κοινωνικούς χώρους, με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής, όποια κυβέρνηση κι αν είναι αυτή που την υλοποιεί.

Οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν από τη Δευτέρα 16/9 σε διαδικασία απεργιών διαρκείας συντονισμένοι με χώρους του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με ολόκληρο τον λαό. Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας «Υδραγωγείο» στηρίζει τον αγώνα τους και σας καλεί να πλαισιώσετε τις δράσεις συμπαράστασης σε αυτόν.

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Εργατικά, Κείμενα Λέσχης