Δε θα πληρώσουμε εμείς την υγειονομική κρίση

Στις αρχές της υγειονομικής κρίσης δια στόματος του υπ. Υγείας, Β. Κικίλια, υπήρξε δέσμευση για πλήρη κάλυψη σε ΜΕΘ και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Στο συνολικό αριθμό των, έως τότε υπαρκτών, ΜΕΘ τον οποίο ανέφερε συμπεριέλαβε και όσες ανήκουν σε ιδιωτικές κλινικές. Οι εν λόγω κλινικές όμως δεν ανέλαβαν περιστατικά κορονοιού. Όσο για τις 3332 προσλήψεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν, μόνο οι 402 αφορούσαν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες δεν αφορούσαν τις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ όμως τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, σε συνθήκες προ κρίσης, είναι 6500 ενώ υπάρχουν συνολικά 30000 μόνιμα κενά. Φυσικά τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους είναι ακατάλληλα ενώ όσοι σύλλογοι υγειονομικού προσωπικού το γνωστοποίησαν κατηγορήθηκαν για διασπορά Fake News. Επιπλέον ο διαγωνισμός για προσλήψεις στα πλαίσια λειτουργίας των 500 κινητών μονάδων ελέγχου ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες.

Εν τέλει το αίτημα για ενίσχυση του ΕΣΥ παραμένει επίκαιρο προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπισθεί ένα πιθανό επόμενο κύμα κρουσμάτων. Την ίδια ώρα το δημόσιο σύστημα υγείας κατατάσσεται προτελευταίο  όσον αφορά πρόσθετες δαπάνες σε σχέση με αντίστοιχα άλλων χωρών.

Lockdown ή ολοκληρωμένο καθολικό σύστημα τεστ

Υπάρχουν διεθνώς διάφορες εκτιμήσεις σχετικά με το ποσοστό θνησιμότητας. Το πρόβλημα είναι πως ελλείψει συστηματικών τεστ  είναι αδύνατον να υπολογισθεί ο αριθμός νοσούντων και θανόντων. Άλλωστε εξετάζεται μόνο τα περιστατικά τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα την ώρα που οι περιπτώσεις ασυμπτωματικών περιπτώσεων αγγίζει το 50%.

Σε περιπτώσεις όπου επιλέχθηκε η λύση του lockdown ενώ υπήρχε επιπλέον υποβαθμισμένο υγειονομικό σύστημα, χωρίς την διενέργεια των απαραίτητων  τεστ έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτεροι αριθμοί θανόντων. Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα περιπτώσεων συστημάτων περίθαλψης που είτε βασίστηκαν σε μια προϋπάρχουσα κατάσταση είτε έλαβαν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα.

  • Ν. Κορέα: Δόθηκε έμφαση στα μαζικά τεστ και στην ιχνηλάτηση των επαφών σε συνδυασμό με στοχευμένους περιορισμούς μετακινήσεων και επιβολής καραντίνας. Συνολικά έχουν καταγραφεί 10810 κρούσματα και 256 θάνατοι.
  • Ισλανδία: Διενέργεια τυχαίων τεστ στον γενικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα να εξετασθεί το 10% αυτού. Υπήρξαν 1799 κρούσματα και 10 θανόντες και θανούσες.
  • Ταϊβάν: Εδώ με την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη υπάρχουν μόλις 439 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ θανόντες και θανούσες είναι 6.
  • Κούβα: Σε αυτή την περίπτωση εφαρμόσθηκε η πρακτική των τεστ πόρτα – πόρτα πριν καταγραφούν συμπτώματα. Άλλωστε όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα υπήρχαν 3100 κλίνες και 100 επιπλέον σε ΜΕΘ καθώς επίσης ειδικές δομές καραντίνας. Ακόμα και αγροτικά ιατρεία προσαρμόστηκαν ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην κατάσταση. Επιπλέον υπήρξε η κατ οίκον παρακολούθηση 26.415 ανθρώπων. Συνολικά στην Κούβα καταγράφηκαν 1703 κρούσματα με τα 69 από αυτά θανατηφόρα.

Με το lockdown  επί της ουσίας υπάρχει η παραδοχή πως θα νοσήσουμε οι περισσότεροι αλλά με τρόπο σταδιακό ώστε να αντέξουν τα νοσοκομεία. Φυσικά όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα θα κινδυνεύσουν έτσι κι αλλιώς οπότε ποια η προστασία; Αντίθετα η εφαρμογή καθημερινών τεστ στον γενικό πληθυσμό θα έδινε την δυνατότητα έγκαιρης και στοχευμενης καραντίνας, όπου αυτή απαιτείται.

Ως Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας – Υδραγωγείο, απαιτούμε εδώ και τώρα ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας, δημόσιο και δωρεάν για όλους, εργαζόμενους, ανέργους, μετανάστες. Να δοθούν τα απαραίτητα χρήματα για προσωπικό και εξοπλισμό.

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

  • Ενίσχυση του συστήματος υγείας
  • Διορισμούς μονίμων ιατρών, νοσηλευτών και λοιπών απαραίτητων ειδικοτήτων
  • Δημιουργία καινούργιων ΜΕΘ σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας
  • Επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Κείμενα Λέσχης